Kakebo/kakeibo: Geld sparen op zijn Japans

Je kan op verschillende manieren geld sparen. Je kan een geldbedrag pinnen en in een spaarpotje stoppen, maar het is ook mogelijk om een spaarrekening te openen. Er zijn zelfs speciale apps, die het makkelijker maken om geld opzij te zetten. Je kan het ook op een totaal andere manier gaan doen, namelijk de Japanse methode genaamd ‘Kakebo’, of ookwel als kakeibo geschreven. Het draait dan allemaal om helderheid en duidelijkheid. De Kakebo spaarmethode zorgt voor overzicht en rust. Hieronder leggen wij precies uit wat jij kan verwachten van Kakebo.

Sparen is niet voor iedereen gemakkelijk

Het is altijd leuk om jezelf een spaardoel te geven, tenminste als jij om de zoveel tijd wat geld kan wegleggen. De meeste mensen leggen iedere maand een klein bedrag weg, bijvoorbeeld 50 of 100 euro. Na een jaar kan je een mooie vakantie boeken of toch die nieuwe wasmachine kopen. Alleen is sparen nog best ingewikkeld. Het kan zijn dat jij een deel van het spaargeld opneemt voor onverwachte kosten. Het zijn ook kleine dingen die niet meewerken, zoals een duur kopje koffie of een broodje bij de bakker. Misschien pak je net wat te vaak het openbaar vervoer, terwijl je ook op de fiets had kunnen zitten. Sparen is niet voor iedereen gemakkelijk, je moet wel de nodige discipline kunnen opbrengen.

Wat is de betekenis van Kakebo / kakeibo?

Kakebo, of zoals de Japanners het zelf noemen ‘Kakeibo’ betekent huishoudelijk rekeningboekje. De Japanse spaarmethode is dan ook ideaal voor mensen die wat minder willen uitgeven en wat rustiger in het leven willen staan. De spaarmethode werd bedacht voor Hani Motoko en het werd direct een groot succes in Japan. Het is een simpel idee, maar toch anders dan jij in eerste instantie denkt. Het gaat niet uitsluitend om de inkomsten en de uitgaven. Het is eigenlijk meer een filosofie, waarbij jij wat aandachtiger zal omgaan met jouw geld.

Je maakt als het ware een rekeningboekje die jij moet bijhouden. Het boek zorgt voor meer structuur en overzicht. Je kan op ieder moment starten met Kakebo, maar de meeste Japanners beginnen op de eerste dag van het nieuwe jaar aan de spaarmethode. Er zijn zelfs speciale Kakebo spaarboekjes verkrijgbaar, zodat alles al netjes voor je is klaargezet en je het alleen nog maar hoeft in te vullen.

Hoe werkt Kakebo?

Je start met het noteren van de aankomende inkomsten, oftewel het geld dat binnenkomt in de eerstvolgende maand. Noteer daarnaast ook direct jouw vaste uitgaven. Tegenwoordig kan jij makkelijk nagaan wat de inkomsten en uitgaven zullen zijn, alleen is dat voor bijvoorbeeld ZZP’ers alweer een stuk ingewikkelder. Je kan dus ook een schatting doen, maar dan is het slim om laag in te zetten qua inkomsten en hoog op het gebied van uitgaven. Vervolgens ontstaat er een verschil. Je kan dan de overige uitgaven noteren, maar ook jouw spaardoelen bepalen.

Het is ook noodzakelijk om in de maand alle uitgaven in het Kakebo-boekje te zetten. De uitgaven worden in vier delen gesplitst, namelijk algemeen, plezier, cultuur en incidentele uitgaven.

Als de maand is afgelopen dan is het tijd om te bekijken of jij jouw spaardoelen hebt gehaald. Daarnaast kan je bekijken of jouw eerder ingevulde uitgaves wel kloppen. Je zal met jouw neus op de feiten worden gedrukt, want negen van de tien keer zijn de uitgaven hoger dan jij van te voren dacht. Je kan vervolgens weer opnieuw starten met een wat realistischer beeld van jouw financiën. Je zal merken dat je steeds beter zal worden in het schatten van jouw uitgaven- en spaarpatroon. Hoe meer jij weet over jouw eigen uitgaven, des te beter je kan sparen en doelen kan bereiken. De Kakebo spaarmethode zorgt voor rust en dat is bijzonder prettig.

Waar koop ik een Kakebo boekje?

Een huishoudelijk rekeningboekje is essentieel voor de Kakebo spaarmethode. Wij raden je aan om zelf een voorgedrukt boekje te kopen bij één van de bekende webshops, zoals Bol.com. De boekjes kosten ongeveer 10 euro, dus dat is prima te doen. Je kan natuurlijk ook de benodigde informatie online terugvinden en de bladzijdes uitprinten. Een spreadsheat op jouw computer is ook een optie. Echter blijkt uit de praktijk dat een echt boekje voor meer discipline zorgt. Je kan het boekje op de eettafel leggen, zodat je het nooit zal vergeten om de uitgaven van de dag in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *