Bespaar gas en geld met buisisolatie

De kans is groot dat door je hele huis verwarmingsbuizen lopen. Het is daarom verstandig om verwarmingsbuizen te isoleren op plekken die niet verwarmd hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan de zolder of de kelder. Mijn eigen CV ketel staat op zolder en daar lag ongeveer 45 meter verwarmingsbuis, die warmte afgaf aan de zolder, terwijl daar nooit iemand komt. Door je verwarmingsbuizen op deze plekken te isoleren, zorg je ervoor dat het water warmer is als het door je huis stroomt. Hierdoor hoef je de verwarming minder lang aan te zetten en wordt je huis sneller warm.

Buisisolatie koop je vaak per strekkende meter bij de bekende bouwmarkten. Let er goed op dat je de juiste diameter koopt en plak de uiteinden aan elkaar vast met duct tape. Zelfklevende buisisolatie is iets duurder, maar werkt wel eenvoudiger. Buisisolatie kost ongeveer €1/€2 per meter.

Bespaar enkele tientjes per jaar met buisisolatie

Buisisolatie levert ongeveer €2 per jaar, per meter op. Dat is ongeveer 3m³ gas. In de meeste woningen kun je tussen de 10 en 30 meter eenvoudig isoleren, waarmee je ongeveer €20-€60 per jaar kunt besparen met een eenmalige investering van een paar tientjes.

  • Bonustip 1; Laat de koppelstukken en bochten links liggen. Deze zijn in verhouding erg duur. Met een mesje kun je zelf eenvoudig inkepingen maken voor mochten en kruisende buizen.
  • Bonustip 2; Let er op dat je alle leidingen isoleert, zowel de aanvoer als retour.
  • Bonustip 3; Koop geen duur isolatieplakband, duct tape werkt ook prima om de uiteinden aan elkaar te plakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *