Verkopen op marktplaats: 6 tips

Marktplaats is nog steeds de grootste digitale verkoopplek op het Nederlandse internet. Het is tegenwoordig ook niet meer weg te denken in veel Nederlandse huishoudens. Een perfecte manier om van je spullen af te komen die je niet meer gebruikt maar nog te goed zijn om weg te gooien.

Voor anderen is het een mooie gelegenheid om nieuwe spullen aan te schaffen en hier niet de volle prijs voor te hoeven betalen. Er staan zo eindeloos veel producten op Marktplaats dat je je best moet doen om je te onderscheiden van andere advertenties met vergelijkbare producten. Hier diverse tips om een betere advertentie te maken dan je concurrentie.

Tip 1: Maak goede foto’s van je producten

Mensen willen graag zien wat ze kopen. Het maken en gebruiken van goed genomen foto’s is hierbij erg belangrijk. Maak foto’s van diverse kanten van je product en wellicht ook nog een paar close-up foto’s. Daarnaast is het belangrijk dat je de foto’s maakt met voldoende licht. Het maken van foto’s in het donker moet je dus nooit doen omdat dit de kracht van je product niet voren doet komen.

Wanneer je als consument iets in de winkel koopt zie je een product, wanneer je dit via Marktplaats bij een particulier koopt kan dit niet. Het zien van duidelijke foto’s maakt de drempel kleiner om over te gaan tot de aankoop. Neem er echt even de tijd voor. Wanneer je in de avond snel even een foto maakt op een rommelige tafel zorgt dit er zeker niet voor dat je eerder je product verkoopt. Het advies is om minimaal zes goede foto’s bij je product te plaatsen.

Tip 2: Zorg voor een duidelijke en uitgebreide omschrijving

Op het moment dat iemand bij de beschrijving van je product is aangekomen hebben ze al interesse in je product. Het is daarom nu belangrijk om helemaal los te gaan met je verkoopverhaal. Maak er echt even werk van om hier een sterk verhaalt neer te zetten wat ook de moeite waard is om te lezen. Humor mag zeker gebruikt worden!

Bedenk van te voren wat jij graag zou willen weten over het product. Zaken als kleuren, afmetingen, beschadigingen, levertijden en natuurlijk de prijs. Probeer bij eenvoudige producten toch al snel vijf tekstregels te plaatsen om interesse en vertrouwen te wekken bij de bezoekers van je advertentie. Wees daarnaast ook gewoon eerlijk. Als je een fiets verkoopt en deze heeft een lekke band, vermeld dit dan ook. Probeer iets niet mooier te maken dat het daadwerkelijk is.

Tip 3: Maak je titel kort maar krachtig

De titel is hetgeen je bezoeker naar je advertentie moet lokken. Het is belangrijk om deze kort maar krachtig te maken en je bezoeker over te halen om op je advertentie te klikken, een belangrijk onderdeel dus!

Laten we als voorbeeld nog even de fiets erbij pakken. In het kort wat je verkoopt met een handig verkoopwoordje erbij.

  • Mooie herenfiets aangeboden – zonder beschadigingen
  • Mooie herenfiets aangeboden – goedkoop en rijklaar

Met deze zitten weet men direct waar ze aan toe zijn, namelijk een fiets die ze direct kunnen gebruiken zonder eerst nog te moeten knutselen. Als je overigens meer informatie over fietsen wilt hebben, kun je het beste even Fietsweetjes.nl bezoeken. Deze website staat boordevol tips over fietsonderhoud, waarmee je een hoop geld kunt besparen op reparaties en nieuwe onderdelen!

Tip 4: Kies het juiste moment om te verkopen

Heel veel producten die je wilt verkopen zijn afhankelijk van een seizoen. Verkoop deze producten daarom precies op het juiste moment zodat de opbrengst het hoogst op. Een paar schaatsen moet je niet proberen om in juni te verkopen. De vraag zal nagenoeg nul zijn en daarom het een beetje zonde voor je tijd. Pas wanneer het begint te vriezen en de schaatskoorts komt in het land heb je het moment om je advertentie online te zetten. De kans dat je er nu snel vanaf bent is heel groot.

Tip 5: Zorg dat je goed bereikbaar bent

Het plaatsen van je advertentie met behulp van de hierboven beschreven tips is heel belangrijk maar zorg er vervolgens ook voor dat je in het volgende traject betrouwbaar overkomt.

Dit doe je door ervoor te zorgen dat je goed bereikbaar bent. Reageer snel op vragen die worden gesteld en plaats je telefoonnummer bij een advertentie. Op het moment dat mensen interesse hebben in je product willen ze graag zo snel mogelijk handelen zodat ze zeker weten dat ze het product kunnen aanschaffen en dat niet iemand anders er vlak voor hun neus mee wegloopt. Een telefoonnummer is hiervoor bij uitstek heel geschikt. Je kunt ook direct om afspraak maken om de deal te sluiten.

Tip 6: Vraag om een positieve beoordeling

Het vertrouwen wekken van kopers is belangrijk, dat hebben we hierboven ook al beschreven. Tegenwoordig kent Marktplaats de functie om beoordelingen achter te laten bij kopers / verkopers. Wanneer je veel positieve beoordelingen hebt zullen mensen jou al snel het voordeel van de twijfel geven t.o.v. hetzelfde product bij iemand anders. Je hebt immers laten weten dat je ervaring hebt in het verkopen op Marktplaats en dat anderen dit als positief hebben ervaren.

Conclusie over verkopen op Marktplaats

Iedereen kan succesvol producten via Marktplaats verkopen. Wel moet je er rekening mee houden dat succesvol verkopen tijd en moeite kost. Neem die er ook even voor en je zult zien dat het verkopen aanzienlijk beter gaat. Daarnaast is het ook altijd aan te raden om je producten aan te bieden op de diverse second hand pagina’s van Facebook. Deze pagina’s zijn vaak regionaal en zorgen voor extra bereik van je advertenties. Voor kleding kun je ook Vinted proberen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *