Fire uitleg

Met FIRE naar een miljoen?

FIRE? Ain’t no body got time for that!

De kans is groot dat je al eens van de term FIRE hebt gehoord. Anders zou je deze website ook niet bezoeken. FIRE staat voor Financial Independent, Retire Early. Oftewel, nu keihard werken en heul veul geld verdienen, zodat je vroeg met pensioen kan. En uiteraard in de tussentijd zo min mogelijk uitgeven.

Zelf kies ik liever voor een tussenweg, niet al te veel uitgeven en wel je geld slim inzetten voor later. Je weet immers niet wat de toekomst brengt en op de bank brengt je geld toch al geen stuiver meer op. Dat is ook precies de gedachtegang achter FIRE.

Hoe werkt FIRE precies?

De FIRE-beweging staat al een tijdje, en is zoals hier boven al uitgelegd op meerdere manieren te doen. Wellicht doe je een van de methoden hierboven al een beetje, of heb je er al eens over nagedacht. Hoe dan ook, slim met geld omgaan is altijd aan te raden. We hebben immers geen garantie dat pensioenfondsen over 50 jaar ook nog steeds bestaan.

Weet je al meer van FIRE? Dan is Brand New Day de beste plek om te beleggen!

Wanneer kan ik met pensioen?

Om te weten wanneer je met pensioen kunt gaan, moet je even wat cijfers op een rijtje zetten. Je moet namelijk uitrekenen op welke datum je met pensioen gaat, en hoe veel geld je nodig hebt voor de rest van je leven. Door vermogen op te bouwen, kun je met redelijk conservatief beleggen en rendement van 4% paar jaar behalen. Van deze 4% kun je dan je leven bekostigen, simple as that!

Rekenvoorbeeld

 Stel dat je netto €30.000 per jaar verdient en dit ook allemaal uitgeeft.. Als je wilt weten hoe veel je moet beleggen om te kunnen van de 4%, dan doe je dit bedrag maal 25. (30.000×25 = €750.000). Dat geldt zou je nu dus in een fonds moeten stoppen om nooit meer te hoeven werken.

Geef je minder uit, omdat je goedkoper gaat wonen of je auto de deur uit doet? Dan verandert dit een hoop. Stel dat je maar €20.000 uitgeeft, dan heb je nu ineens €10.000 over per jaar over om te beleggen. Dan heb je ineens nog maar €500.000 nodig (€20.000 x 25).

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, en ik snap ook wel dat je niet zomaar al je geld dat over blijft in beleggingen wilt stoppen. En is een vroeg pensioen wel het doel? Of ben je ook tevreden met de laatste jaren een paar dagen per week werken?

FIRE met zo min mogelijk uitgeven


Kijk, wil je de zes nullen bereiken? Dan is zo min mogelijk geld uitgeven natuurlijk altijd een idee. Elke dag lunchen op het werk voor €5 kost zomaar €1.200 per jaar kosten, terwijl je ook je lunch vanuit huis mee kunt nemen hier gemakkelijk €3 per dag mee kunt besparen.

Het is dus niet alleen een berekening, maar ook een mindset. Geld slim inzetten zorgt ervoor dat je van geld ook weer extra geld kunt maken. En beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, maar een gebalanceerd fonds is een goede en veilige keuze.

Waar kun je dit doen?

Ben je benieuwd naar maar? Of wil je direct aan de slag? Bij Brand New Day kun je direct een beleggingsrekening openen. Die heb ik daar zelf ook. Het grote voordeel van Brand New Day, is dat ze een online belegging/pensioenbank zijn. Lekker jong, hip en niet te veel bureaucratie. Daardoor zijn de kosten lekker laag en hou je meer geld over om eerder met pensioen te gaan!

Begin met FIRE beleggen!

Veel succes met FIRE en beleggen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *